Домашна маска за лице за здрава и сияйна кожа

Домашна маска за лице - нахрани кожата си вкъщи!

Домашна маска за лице – важна профилактика за всяка кожа!

Домашна маска за лице – с малки стъпки към голямата цел – здрава и красива кожа!

Да имаш страхотна кожа не е въпрос само на ген. Този процес обхваща налагане на една рутина за грижа за кожата. Тя се състои от почистване, ексфолиране и овлажняване на лицето. Тези процеси се осъществяват успешно чрез използването на различни видове домашна маска за лице.

Искаш да се пребориш с акнето, мазната кожа, бръчките или старческите петна?

Голяма част от хората посещават СПА центрове, за да поддържат здрав, младежки вид. Но тези пътувания могат доста да оскъпят процедурата за грижа за лицето. Ползите са неоспорими, но нека си представим, че може да достигнем до същите резултати и вкъщи.

домашна маска за лице

Е, това за щастие е така. Използвайки много съставки от кухнята – като авокадо, овесени ядки, мед, куркума, банан, мляко или зехтин, можем да забъркаме съвършената за кожата маска. От петна до загубила блясък или невзрачна кожа, ето как чрез простички рецепти можем да ги преборим и да разрешим кожните си проблеми.

  1. Маска при акне:

Под първи номер ще разгледаме маската за един от най-често срещаните кожни проблеми – акнето.

То започва своето развитие, когато мъртвите кожни клетки и бактерии запушват порите. Акнето обхваща черни точки, бели връхчета на пъпките, дълбоки пъпки и т.н.

Протеинът в яйчните белтъци, обаче, спомага да се убият бактериите по кожата и да се премахнат така наречените старчески петна.маска за лице с яйца

Съставки на маската:

  • Два до три белтъка по преценка;

Начин на приготвяне и прилагане:

За приготвянето на тази бърза и лесна домашна маска за лице е необходимо първоначално да се отдели белтъка от жълтъка. Като белтъците се отделят в купа. След това се потапя памучен тампон в купата с яйчни белтъци и с него сместа се нанася по лицето. Маската трябва да стои върху кожата от 10 до 15 минути. За да бъде действието качествено, лицето се измива и забърсва с влажна кърпа. След това се нанася овлажнител.

И не забравяй! Кожата показва вътрешните ни проблеми навън! Ако имаш акне, се постарай да спреш брашното, млечните и захарта! Пий достатъчно вода! Защото причината винаги е вътрешна и е свързана с храненето.

Външните фактори можеш да пребориш и с козметична грижата за лицето.

  1. Домашна маска за лице при хиперпигментация:

Пост-възпалителната хиперпигментация засяга потъмнелите участъци от кожата. Често възниква поради акне, с нарастване  на възрастта или от увреждане на слънчевите лъчи.

Дерматолози предписват точно определени лечения, които да помогнат за намаляване на хиперпигментацията. Но те обикновено са прекалено скъпи. Можем да спестим парични средства като изравним тона на кожата си чрез маската с куркума. Тя също така е и противовъзпалителна.

 маска за лице - консистенция

Съставки на маската:

  • 1/2 ч.л. куркума на прах;
  • 1 до 2 с.л. суров мед;

Начин на приготвяне и прилагане:

Необходимо е първоначално да смесим всички съставки в купа. Трябва да се образува смес с консистенция на паста. Прилага се върху кожата с нежни масажиращи движения. Трябва да престои 10 минути, след което да се отмие с топла вода.

  1. Маска против запушени пори:

Овесените ядки и содата имат ексфолиращи свойства. Те спомагат за премахването на мъртвите кожни клетки и отпушването на порите.

Съставки на маската:

  • 2 ч.л. овесена каша;
  • 1 ч.л. сода за хляб;

Начин на приготвяне и прилагане:

Смесват се овесената каша и содата за хляб в купа. След това трябва бавно да се добавят няколко капки вода, за да се получи консистенция на паста. С нежни масажиращи движения, пастата се нанася върху лицето и се оставя да изсъхне. При отстраняване от кожната повърхност, лицето се измива с топла вода и се нанася овлажнител.

  1. Домашна маска за лице при мазна кожа:

Мазната кожа се появява, когато порите ни произвеждат твърде много себум, натурално масло за кожата. По този начин порите се запушват, задействайки акне и възпаления. Бананите спомагат за абсорбирането на маслото от кожата, докато лимоните помагат за прочистване на порите.

Съставки на маската:

  • 1 банан;
  • 10 капки лимонов сок;
  • 1 ч.л. екстра върджин зехтин;

Начин на приготвяне и прилагане:

Първата стъпка е да се разбъркат парчетата банан в купа. След това се прибавят лимоновия сок и зехтина, за да създадете течна паста. Маската се нанася върху лицето като трябва да престои 15 минути. При отстраняване се отмива с топла вода.

  1. Домашна маска за лице при суха кожа:

Хидратиращата маска за лице помага на кожата да задържа влагата и да облекчи сърбежа.

домашна маска за лице с алое

Съставки на маската:

  • половин краставица;
  • 2 с.л. гел от алое вера;

Начин на приготвяне и прилагане:

Смесват се и се комбинират краставицата с гела на алое вера. Пастата се нанася нежно с масажиращи движения върху лицето. Необходимо е да престои 30 минути и след това се отмива с вода.

  1. Маска против бръчки:

Редовните процедури за лице могат да намалят появата на фини линии и бръчки и да насърчат по-стегнатата кожа.

Препоръчително е да използваме авокадо и какао на прах, за да стимулираме производството на колаген. Медът е невероятен продукт, който овлажнява и омекотява кожата. Естествените му лечебни свойства спомагат за изравняване на тонуса на кожата и успокояване на текстурата. Това, от своя страна донася на кожата ни този естествен, светещ тласък, който всички ние търсим.маска за лице с авокадо

Съставки на маската:

  • 2 авокадота;
  • 1 супена лъжица. суров мед;
  • 2 с.л. какао на прах;

Начин на приготвяне и прилагане:

Авокадото се разбърква в купа и след това се добавя какао на прах и мед. Нежно се нанася върху лицето. Трябва да престои 20 минути и след това да се отмие с топла вода.

  1. Домашна маска за лице с кокосово масло, за склонна към акне кожа:

Кокосовото масло може да ни послужи за толкова много цели в ежедневието ни. Може да се използва като средство за отстраняване на грим, препарат за почистване с масло, лосион за тяло и много други. Кокосовото масло, също така, е изключително ефикасно за прилагане в рецепти за домашна маска. Това е така, защото спомога в борбата с акнето. Кокосовото масло и маслото от чаено дърво са пълни с антибактериални и противогъбични свойства. Те убиват бактериите, причиняващи акне.

Съставки на маската:

  • 1 ч.л. кокосово масло;
  • 1 ч.л. активен въглен;
  • 2 капки етерично масло от чаено дърво;

Начин на приготвяне и прилагане:

В купа се добавят всички съставки. След това се разбъркват с помощта на лъжица, докато се получи кремообразна смес. С пръсти се нанася сместа по цялото лице, като се избягва зоната около очите и устата.

Подходящо е маската да престои върху лицето около 5 минути, след което се изплаква с топла вода. След като цялата маска е премахната е хубаво лицето да се напръска със студена вода. Не е необходимо използването на овлажнител, тъй като благодарение на маската, лицето става меко, овлажнено и еластично.

Прилагането на тази маска за лице с кокосово масло  е важно да се нанася веднъж седмично!

  1. Изсветляваща маска за лице от тиква:

Тиквата е пълна с плодови ензими, които изглаждат и озаряват кожата. Тя, също, е чудесна за засилване на производството на колаген, като кара кожата да изглежда по-млада.

Съставки на маската:

  • ¼ чаша тиквено пюре;
  • ¼ чаша овес без глутен;
  • 1/2 чаена лъжичка смляна канела;
  • 2 супени лъжици суров мед;

Начин на приготвяне и прилагане:

С помощта на кафемелачка е необходимо да се смели овеса, докато се превърне в прах. Комбинира се с тиква като се разбърква добре. Към сместа се добавя смляна канела и се разбърква добре. Като последна стъпка, се прилага меда. Цялата смес се бърка, докато се образува паста.

маска за лице с тиква

Ако маската е прекалено гъста, може да се добави малко повече мед или няколко капки вода, за да се разреди. Когато вече е готова за прилагане, тиквената маска за лице се нанася с четка. Не трябва да забравяме да избегнем зоната на очите, носа и устата.

Първоначално се оставя за пет до десет минути. Трябва да се започне с по-кратка продължителност при чувствителна кожа. За финал, премахването се осъществява като се избърсва с топла влажна кърпа.

След отмиване на домашната маска за лице, можем да нанесем любимия си овлажнител. Подходящо е да се съхранява в хладилник, в затворен стъклен съд, като трябва да се използва в рамките на 24 часа.

  1. Домашна десертна маска за лице:

Подходяща е за предотвратяване увреждането на клетките, изчистването на петна и овлажняване.

Съставки на маската:

  • 4 ч.л. какао на прах;
  • ½ ч.л. морска сол;
  • 2 ч.л. зехтин;

Начин на приготвяне и прилагане:

Какаото на прах и морската сол се смесват в малка купа. След което се разбъркват със зехтин, като по този начин се образува смес под формата на паста. Нанася се с пръсти или четка. Оставя се върху лицето по преценка. Изплаква се внимателно, като след това кожата се забърсва нежно с кърпа.

Морската сол убива бактериите и е чудесна за премахване на петна. Може да започне да щипе с течение на времето, но това показва, че работи.

  1. Домашна маска за лице за балансиране производството на себум:

Този вид маска балансира производството на себум, изсветлява и ексфолира.

Съставки на маската:

  • 1 супена лъжица майонеза;
  • 1 супена лъжица портокалов сок (пресен е идеален);
  • 2 с.л. царевично брашно;

Начин на приготвяне и прилагане:

В малка купа се разбъркват бавно трите съставки, като внимателно се добавя пълноценното царевично брашно към съставките. Нанася се с пръсти, като се оставя да изсъхне. След това се изплаква.

Това е чудесна маска, която се използва, ако наистина кожата ни е мазна! Портокаловият сок изсветлява тона с витамин С, а царевичното брашно е мек ексфолиант и върши невероятна работа за премахване на излишния себум от кожата. Царевицата няма да се разтопи в разтвора и ще бъде малко зърнеста, така че трябва да бъдем много нежни при нанасяне. Тази маска е склонна към бързо разваляне, затова трябва да се съхранява в запечатан контейнер в хладилника и да се използва в рамките на няколко дни.

089 743 8588

Какво трябва да знаем за домашните маски за лице?

  • Препоръчително е домашната маска за лице да стои от 10 до 30 минути върху повърхността на кожата. Това позволява на съставките да проникнат в кожата и да окажат своето положително действие.
  • Преди нанасяне на маската, лицето трябва да е измито с вода и нежно почистено. Това помага на маската да проникне по-качествено в кожата.
  • След измиване на маската, не трябва да забравяме да нанесем овлажнител.
  • Маската за лице трябва да бъде избрана според специфичността на нашия тип кожа. Ако имаме мазна или склонна към акне кожа, трябва да заложим на маска без мазнини, която да не запуши порите.
  • След премахване на маската е важно лицето да се напръска със студена вода, за да се затворят порите.Домашни маски за лице - съвети

Какво НЕ трябва да правим при прилагане на маска в домашни условия?

  • Не трябва да се използва маска, ако се усети дразнене на кожата или започване на алергична реакция (зачервяване, сърбеж или обрив).
  • Не трябва да се прилага маска за лице всяка вечер. Полезно е да се прави маска само веднъж или два пъти седмично.
  • Не трябва да се оставя маската прекалено дълго върху лицето, за да не възникнат различни раздразнения и зачервявания.
  • Не трябва да почистваме кожата си, когато отмиваме маската. Това може да причини дразнене и зачервяване, също.

Повечето хора са предпазливи що се отнася до използването на маски за лице, които са закупени от магазини. И това е така, именно, поради химикалите, използвани в продуктите. Друг доста разпространен проблем е тестването върху животни, което също обезкуражава голям диапазон от хора да закупуват готови маски от магазините.

Но какво по-хубаво от това да си направим маска за лице от разнообразни естествени съставки?! Доста от продуктите, необходими за изготвянето на домашна маска за лице, можем да намерим в собствената си кухня. Други от тях, трябва да бъдат закупени от стандартни магазини или такива за здравословни храни.

ВАЖНО!

Хубаво е да се експериментира с различни естествени маски за лице, докато не се намери подходящата маска, която да работи за определения вид кожа. Важно е, обаче, всяка една от маските да бъде съобразена с определения тип кожа. А що се отнася до лечение на различни кожни проблеми, не трябва в никакъв случай да си налагаме самолечение. Горещо препоръчваме провеждане на консултация с нашият козметик Христина Стефанова, преди да се пристъпи към домашно лечение. Ако кожният проблем съществува от много време и се задълбочава с времето, не трябва да опитваме самолечения чрез различни продукти и медикаменти. В такива случаи е необходима намесата на професионалист – дерматолог или козметик. След проведена консултация и уточнени методи на лечение и профилактика, може да се продължи с подходящото домашно лечение.

В днешно време, домашните маски за лице се превърнаха в основата на всяка добра рутина за грижа за кожата. Колкото и да е уморена, стресирана или разрушена повърхността на кожата ни, маската за лице е там, за да ни помогне. Вече има толкова много начини да прилагаме най-различни маски. С времето кожата ще открие своя нов фаворит, измежду всички избори.

А сега е време да вземем купата за смесване на продукти! И нека опитаме заедно една от рецептите за домашна маска за лице, които предложихме малко по-нагоре!

И не се колебай да ни попиташ какво е най-подходящо за твоето лице!

089 743 8588

видове домашни маски за лице