Акнето – какво е и защо го имаме?

Акнето - причини и решения

Акнето – причини, последствия и решения

Акнето е често срещано състояние на кожата, което засяга множество хора в даден етап от живота. То става факт, когато мазните секрети, появяващи се от мастните жлези на кожата, затворят малките отвори за космените фоликули (запушени пори). Ако отворите са големи, възникват черни точки върху кожата, а при малки отвори се появяват зачервени образувания с бели глави. И двата вида запушени пори могат да се развият в пъпки, подутини, възпаления и дори по-дълбоки бучки и възли. Кистозното акне се води като тежък случай на такова, като при него се образуват твърди подувания под повърхността на кожата, които се възпаляват, омекват и понякога дори се инфектират.

Въпреки, че акнето остава основен проблем на юношеството, около 20% от всички случаи се срещат и при възрастни хора. Акнето най-често възниква по време на пубертета, на възраст между 10 и 13 години и се получават усложнения при хора с мазна кожа. Тийнейджърското акне обикновено трае от пет до десет години, като има тенденция да изчезва в началото на двадесетте години. То се среща при двата пола, но по-тежки случаи са установени при момчетата – тийнейджъри. Докато жените са по-склонни от мъжете да имат по-умерени до леки форми до около тридесетгодишната си възраст и след това.

Акнето се установява най-често на лицето, но може да се появи и на шията, гърдите, гърба, раменете и дори по горната част на ръцете. Обратно на общоприетото схващане, акнето не е причинено от вредна диета, лоша хигиена или неконтролируемо влечение. Истината е ,че главната и основна причина за възникването на повечето форми на акне стои зад наследствеността и хормоните. Похапването на шоколад или почистването на лицето по няколко пъти на ден няма да променят предразположеността ви към този грозен, болезнен и често смущаващ проблем на кожата.

Акнето и почистване на лице от козметик

Какво причинява акнето?

Всъщност, причините за акнето не са напълно изяснени. Стресът е фактор, който може да влоши акнето, но той очевидно не е причина за появата му. Нека разгледаме няколко фактора, обаче, които могат да бъдат в основата на появата на акнето:

  • Хормони – Акнето при тийнейджърите започва с увеличаване на нивата на хормоните. По време на пубертета, както момичетата, така и момчетата произвеждат по-високи нива на хормони. Мъжките полови хормони включват тестостерон, който от своя страна сигнализира тялото да произвежда повече себум – мазнина, която се произвежда в мастните жлези на кожата.

  • Друга причина за възникването на акне са мъртвите кожни клетки, които се натрупват в порите на кожата.

  • Бактериите също са едни от причинителите на акне. Излишният себум запушва отворите на космените фоликули, особено тези на лицето, шията, гърдите и гърба. Бактериите се установяват и растат именно в тези запушени космени фоликули. Това е първопричина за възникването на черни точки или образувания с бели глави, на повърхостта на кожата. Понякога тези запушвания причиняват „счупване“ на стената на фоликула под натиска на това натрупване. Когато това се случи, себумът изтича в близките тъкани и образува папула – този процес се нарича възпалително акне. По-големите папули се наричат възли.

Премахване на акнето с помощта на козметик

На какви видове се дели акнето?

Акнето има много и различни подтипове. Акнето Neonatorum, както и акнето Infantum, в много чести случаи засяга новородени и кърмачета, обикновено момчета. Кожният обрив се появява на лицето и обикновено се изчиства в рамките на няколко седмици като след това не остава траен ефект. Въпреки това, акнето Infantum може да продължи по-дълго, да бъде по-тежко и да причини белези.

Хората, които са избегнали акнето в юношеските си години, могат да развият акне като възрастни. Независимо от нормалното повишаване на нивата на андрогените по време на пубертета, множество лекари смятат, че появата на акне няма общо с нивата на андрогените, а с това как кожата на човек реагира на увеличеното производство на себум или на бактериите, за които споменахме, по-горе, причиняващи акне.

Бактерията Propionibacterium acnes се среща , напълно очаквано в здрави космени фоликули. Ако твърде много от тях се натрупват в запушени фоликули, те започват да образуват секрет от ензими, които разрушават себума и причиняват възпаления. Има хора, които са доста по-чувствителни от други към тази реакция. Нивата на себум, които са първопричинители на няколко пъпки, могат да доведат и до широко разпространени огнища или силноразвито акне.

Правилни навици против акнето

Бързи факти за акнето

Сега нека разгледаме някои интересни факти за акнето.

  • Както повечето информирани хора знаят, акнето е кожно заболяване, което обхваща мастните жлези в основата на космените фоликули.

  • Близо 85% от хората някога в живота си са имали акне.

  • То засяга три от четири лица на възраст от 11 до 33 години.

  • Акнето не е опасно, но от своя страна може да остави множество белези по кожата.

  • Лечението на акне зависи от това колко е тежко и устойчиво.

  • Рисковите фактори обхващат генетиката, менструалния цикъл, тревожността и стреса, горещия и влажен климат, използването на маслена основа и изстискването на пъпките.

  • Няма лечение за акнето. Има различни начини да бъде предотвратено или да контролирате проявата му, но то няма как да бъде отстранено веднъж завинаги.

Ако сте предразположени по една или друга причина към акне, то винаги ще трябва да спазвате определени режими, да се консултирате пердиодично с дерматолог, да внимавате какви козметични продукти използвате и да се подлагате на определени процедури. Но нека този факт не ви отчайва.

Успешно премахване на акнето

Как може да се предотврати появата на акне?

Предотвратяването на акне е доста труден процес. Но при голямо желание, могат да се предприемат стъпки вкъщи, за да се предотврати след проведено вече лечение. Тези стъпки обхващат:

  • Измиване и почистване на лицето по два пъти на ден с почистващо средство без масло, като се използва крем за акне без рецепта за отстраняване на излишното масло;

  • Избягване употребата на грим, който също съдържа масло;

  • Премахване на грим и почистване на кожата старателно преди лягане;

  • Въздържане от непрестанно пипане на лицето;

  • Душ след тренировка;

  • Избягване носенето на стегнато облекло;

  • Хранене с минимални рафинирани храни;

  • Спазване на здравословна диета;

  • Избягване използването на някои лекарствени средства, които съдържат андроген и литий;

  • Намаляване на стреса и тревожността, тъй като те могат да увеличат производството на кортизол и адреналин, които изострят образуването на акне. Можете да преборите стреса и да предотвратите акнето чрез медитация, различни упражнения, правене на йога, почивка преди лягане, чрез четене или душ, прекарване на времето сред природата или ангажиране с разнообразни хобита.

  • Не търкайте кожата и не пукайте пъпките, тъй като това може да доведе до бъдещо намаляване на инфекцията, което от своя страна води до по засилено поддуване и зачервяване.

  • При провеждането на разговори по телефона го дръжте далеч от лицето, понеже има вероятност по него да има остатъци от себум и други остатъци от кожата.

  • А ако вече се е образувало акне, на гърба, раменете или гърдите, то опитайте да носите по-широки дрехи, за да може кожата да диша. Избягвайте употребата на тесни дрехи, както и на ленти за глава, шапки, шалове, или ги почиствайте редовно.

  • Използвайте слънцезащитни продукти, когато излизате навън.

  • Твърде дългото излагане на слънце може да окаже изключително вреден ефект върху кожата. Слънчевото изгаряне може да доведе до свръхпроизводство на мазнини, които увеличават разпространението на акнето. Използването на безмаслено слънцезащитно средство със зашитен фактор минимум 15, може да помогне за предотвратяване на слънчево изгаряне и изостряне на акнето.

Лечение на един от най-разпространениете проблеми в днешно време – АКНЕТО

Акнето е доста често срещан проблем. То може да предизвика тежки затруднения, но лечението се осъществява с видими разлики и е изключително ефективно в множество случаи.

Лечението на този, толкова нашумял в днешно време, проблем е само по себе си вътрешен процес. За да може да се осъществи пълноценно е необходима промяна на хранителния режим, както и качествено пречистване на организма от натрупаните токсини. А ако искаме това да се случи трябва да увеличим приема на течности, пробиотици за подобряване на чревното здраве и да избягваме приемането на пържени и много обработени храни.

В комбинация с всички тези съвети и разбира се тяхното спазване, външното лечение на акне в нашия салон обхваща ръчна екстракция на комедоните, гнойните депа, както и цялостното обезмазняване на кожата на лицето. Ние използваме изключително добри и доказани продукти, които са предназначени за тези цели, а именно – лосиони и гелове, подходящи за моментното състояние на кожата.

За подобряване състоянието на кожата и почистване на акнето се изисква упорита грижа. Процедурите, които предлага нашият салон подпомагат значително за постигането на тези цели. При нас се извършва качествена дезинфекция на кожата, като за да се извърши се отстранява нежно горния и слой. Това, от своя страна, улеснява почистването на лицето и му осигурява сияен блясък. Всички процедури се извършват с апаратура и съответно ръчно почистване. Освен това, се препоръчва и домашна грижа с лосиони и продукти за обработване на най-засегнатите участъци, както и спазване на стъпките, които разгледахме по – нагоре.

След провеждането на няколко процедури и спазване на добра хигиена у дома, резултатите не закъсняват!

И така, как можете да се отървете от акнето?

Има някои неща, които може да направите, за да запазите акнето и пъпките далеч от Вашето сияйно и лъскаво лице! Опитайте тези процедури, които са доказани с изключителна ефективност:

Честото механично почистване на лицето гарантира справянето с разширените пори, инфектирането и акнето. Чрез него лицето се подхранва и разкрива своята свежест и блясък.

Правилното почистване на кожата е основната тайна на здравата и красива кожа на лицето. Ако почистването е направено правилно, то спомага за премахването на стари клетки, прах, остатъци от грим, бактерии и отпушва порите. Почистването на лицето на парна баня е подходящо както за жени, така и за мъже. То е подходящо за всеки вид кожа и всяка възраст. Професионалното почистване на лицето е изключително ползотворно за поддържането на перфектния външен вид.

Механичното почистване на лицето се извършва с пръсти, обвити в стерилна салфетка/ръкавици. Под въздействието на парата, порите се разширяват и козметикът премахва внимателно пъпките, а след това за успокояване на кожата прави специални маски.

Освен, че почиства порите, парната баня има още няколко полезни ефекта. Тя подобрява кръвообръщението като стимулира притока на кръв към лицето. Това е и най-лесният начин да се придобиете сияйна кожа. Парната баня, също така, хидратира кожата и стимулира производството на колаген. По този начин кожата се подмладява видимо!

Почистване на лице с парна баня и премахване на пъпките

  • Микродермaбразио – дълбоко почистване на акнето с вакуум и диамантена глава 

Това е една от най-популярните процедури за третиране на кожата. Чрез нея се премахва нежно най-горният, четвърти слой на кожата и по този начин се премахват и мъртвите клетки. Микродермaбразио процедурата се използва за по-дълбоко почистване на кожата, освежаване и успява успешно да пребори първите признаци на остаряването по лицето. Чрез този процес се стимулира производството на колаген в кожата. Процедурата е предпочитана от жени, които имат доста мазна кожа и проблем с видимо запушени и уголемени пори. Самата процедура протича около 30 до 40 минути, като след това резултатите са ослепителни. Броят на процедурите, както и на интервалите между тях зависят от конкретния проблем, който се третира. Обикновено се провеждат от 5 до 10 процедури в интервал от една седмица.

Микродермабразио за ефективно почистване на лицето от пъпки, белези и мървти клетки

Методът е изключително нашумял и се използва за освежаване и подмладяване на кожата. При прилагането на микродермaбразио процедурата се използва инструмент с диамантена глава, за да се отстранят мъртвите клетки, да се освежи кожата и да се премахнат белези, нанесени от акне и т.н. При самата процедура се използва и система за изсмукване с вакуум на вече мъртвите кожни клетки.

Микродермaбразиото е изключително лека процедура, която не може да се справи с много дълбоки бръчки, премахване на акнето и увисване на кожата.

Тези проблеми могат да се решат с другите процедури, които нашето студио предлага.

Диамантеното микродермaбразио е идеалната процедура за моментален блясък и сияйна кожа, непосредствено преди изключително важно събитие!

Всички сме съгласни, че акнето, пъпките, запушените пори, бръчиците и несъвършенствата по лицето са много дразнещи и ни карат да се чувстваме недостатъчно комфортно в ежедневието си, а дори и по време на специални събития. Едва ли има човек, който да отиде на парти или на семейно събиране, облечен в красива рокля или невероятен костюм, и да не се почувства зле от лице, украсено с петна и пъпки. Затова се погрижете внезапно след като започнете да виждате първоначални признаци. По този начин ще успеете да контролирате ситуацията с възможно най-малко дискомфорт и болка.

Тези стъпки изглеждат лесни за следване, нали така? Защо тогава да чакаш за усложнение на ситуацията? Заеми се със задачата още днес!

Излез навън и показвай на света съвършеното си лице си с увереност и сияен блясък!

Ние ще ти помогнем!

Запази своя час по красота!

Обади се сега!

089 743 8588