Какво трябва да знаем за целулита?

Целулит-кошмарът на всяка жена - причини и решения

Целулит – кошмарът на всяка жена, грижеща се за себе си 

Нека започнем тази статия така! Да, тя е посветена на темата „Целулит – кошмарът на всяка жена“, на това какво точно представлява той, защо възниква, можем ли да го избегнем и ако можем – как?! Но преди да навлезем в цялата тази информация, смятаме, че е важно да се отбележи това – целулитът е напълно нормално и често срещано явление!

Колкото и да не ти се вярва, няма нищо лошо и грозно в това да имаш целулит. Тялото ти не е „съсипано“ или дори „отвратително“, само защото са се появили бучки и неравности. Всъщност, искахме да засегнем точно тази тема, защото знаем колко широкоразпространен проблем е в днешно време и смятаме, че трябва да му се дава гласност!

Целулит-кошмарът на всяка жена

Информацията за целулита е изключително търсена и искахме да я систематизираме във възможно най-добрия и изчерпателен вид, за да я получиш от надежден ресурс. Ресурс, който няма да се възползва от твоите несигурности, а ще те насърчи да се грижиш за психическото и физическото си здраве! За нас е важно, ти да взимаш самостоятелно решения за тялото си, без да възниква каквато и да било доза срам.

Въпреки всичко, не трябва да забравяме, че е необходимо да обичаме телата си такива каквито са, защото несъвършенствата понякога ни правят съвършени!

А сега, нека изпаднем в малко повече подробности от информационна гледна точка!

Обичай тялото си!

Какво представлява понятието целулит – кошмарът на всяка жена?

Интересен факт: Целулитът е състояние на кожата, което засяга над 90% от жените по целия свят. Разбира се, някои мъже също са засегнати от него, но в по-голямата си част засяга жените. Често до такава степен, че се страхуват да носят къси панталони или бански.

Ето още нещо, което е хубаво да знаем! Целулит може да има всяка една жена, независимо от формите и размерите си. Дори най-възхитителните и стройни актриси и модели имат целулит, но поради стратегически начин на обличане, пози или фотошоп, ние не винаги виждаме тази част от нещата. Все пак, друг голям проблем на днешните времена е изкривяването на реалността. Така наречените „известни личности“ представят само най-доброто от себе си, като дори често прибягват до обработка на телата си до неузнаваемост.

Целулит-кошмарът на всяка жена - етапи

Често си задавате въпроса – Какво точно е целулитът? Е, сега ще ти разясним! Целулитът представлява промяната в нормалната структура на кожата ни, съчетана с проблеми в кръвообращението и мастните клетки. Или по-точно казано, мастните участъци на целулита са склонни към лошо кръвообращение и често са студени на пипане.

Ако вече имаш целулит можеш „загладиш“ външния му вид.

Не се притеснявай, дори бебетата имат целулит!

Ами да! Може би Ви звучи нелепо, нали така?! Но това е истината. Целулитът не е нещо, което се появява с възрастта. Туко що разбихме един мит. За да бъде целулитът под наш контрол е необходимо да въведем нови здравословни навици за продължително време, за да имаме траен резултат:

Ти знаеш какви са основните и вече клиширани съвети:

  • правилно хранене
  • активен спорт
  • масажи
  • Специалист, който да те съветва редовно на каква фаза си с отстраняването на целулита и как да продължиш!

И ето нещо, което е добре да приемем и осмислим! Жените, благодарение на нашата хормонална среда и стуктура на тялото, сме благосклонни към целулит от самото ни възникване.

Нека кажем нещо и за гените, както и наследените навици (в по-голяма степен). Те играят голяма роля в наследственото възникване на целулит. И това е напълно очаквано!

Развитие и структура на проблема целулит – кошмарът на всяка жена

Развитието на мастната тъкан започва в утробата и продължава докато детето навърши 18 месеца. След това, отново се развива в пубертета. В днешно време, с толкова лесно достъпните вредни храни, които имат прекалено много калории, множество от нас са в постоянно състояние на растеж на мастните клетки и потенциално създаване на нови такива.

Целулит-кошмарът на всяка жена - структура

Мастната тъкан, в близост до кожата, се състои от два слоя, разделени от покритие. Външният слой се нарича ареоларен и се образува от кълбовидни и големи мастни клетки, разположени вертикално. Тук кръвоносните съдове, захранващи мастните клетки, са многобройни и крехки. По-дълбокият слой се нарича ламеларен. За него е характерно, че съдържащите го клетки са по-малки и подредени хоризонтално. При жените външният ареоларен слой е по-дебел, а кожата, която го покрива е по-тънка.

Ламеларният слой се увеличава в дебелина, когато човек наддава тегло. Причина за това е увеличаването на обема на мастните клетки, които се притискат към външния ареоларен сло. С течение на времето, той също се увеличава по размер и прави кожата да изглежда много по-неравна.

Каква роля играят женските хормони за целулита?

Женските хормони играят огромна роля за възникването на целулита. Когато жените влезнат в пубертета, неравната битката с целулита по бедрата започва.

Естрогенът повишава активността на мастните клетки на бедрата, предотвратявайки разграждането и загубата на мазнини. Освен това се стимулира ензим, наречен LPL, отговорен за непрестанното нарастване на мазнините. Целулитът може да се появи в областта на седалището и корема, но най-често се локализира в задната част на бедрата.

Пролактинът (хормонът на кърмене) също прави целулита по-видим, тъй като увеличава задържането на вода в мастната тъкан. Това кара всяка мастна клетка да изглежда уголемена.

Като обобщение на тази информация, можем да кажем, че повечето жени няма как да избегнат проблемите с целулита. И то само защото са жени. А той ще се изразява в завизимост от това, в какъв етап от жизнения цикъл се намират.

Инсулинът прави целулита по-видим!

Най-голямо влияние върху появата на целулит се оказва кръвнорегулиращият хормон – инсулин! Всеки път, когато консумираме богата на въглехидрати храна или напитки, тялото ни освобождава инсулин, за да контролира глюкозата. Мускулите ни разпознават този инсулин и го използват като насочват глюкозата в мускулните клетки. Тя се изгаря целенасочено за енергия или се съхранява за по-късна употреба.

Стадии на целулит

При жените, които водят по-неактивен живот, инсулинът изпраща въглехидрати до мастните клетки, за да бъдат трансформирани в мастни киселини и съхранени като триглицериди. Това прави мастните клетки в ламеларния слой по-големи, което, от своя страна, води до изтласкването им в ареоларния слой и стават по-видими.

Като лош факт можем да извлечем, че за хора, които не са силно активни, много високовъглехидратната диета ще предизвика по-голям растеж на мастните клетки. Добрата новина е, че можете да балансирате диетата си със здравословна комбинация от въглехидрати, протеини и мазнини, за да се намали концентрацията на инсулин.

А сега, нека обърнем внимание на един много любим въпрос.

Действат ли антицелулитните кремове що се отнася до понятието целулит – кошмарът на всяка жена?

Може би тук е моментът да разочароваме някои жени. Това се отнася за тези от нас, които са готови да изхарчат всякакви пари за кремове и хапчета, само и само да намалят външното влияние на целулита. Въпреки това, днес на пазара няма актуални решения на този проблем, които да доведат до големи ползи. Особено ако направим сравнение с подобряването начина на живот, диетите и физическите упражнения.

Искаш да изгладиш целулита? Просто промени начина си на живот!

Питала ли си се какво можеш да промениш, за да сведеш до минимум външните вляния на целулита? Най-вероятно да!

Истината е, че има две основни неща, които не просто може, а трябва да променим. И това са нивото ни на активност и диетата ни.

Целулитът, или го имаме, или го нямаме, или можем да подобрим вида му, или да го изострим. Но появил ли се е веднъж, ние можем единствено да се грижим за подобряване на неговия вид. Как да го направим?

Целулит-кошмарът на всяка жена - нужно е движение

Първо и основно – трябва да се движим! Както споменахме малко по-нагоре, упражненията понижават нивата на инсулин, но повечето от тях се правят от около 30 минути до един час, всеки ден. Следователно трябва да си намираме и други физически активности, които да са различни от интензивните упражнения. Такива могат да бъдат почистването на къщата, работата двора, пазаруването на хранителни стоки или дрехи, готвенето и т.н. Всяка от тези дейности спомага за намаляне нивата на инсулин в тялото ни и прави мускулните ни клетки по-възприемчиви към изгарянето на въглехидрати и мазнини за енергия. За съжаление, огромна част от нас просто стоят през по-голямата част от деня и пропускат всяка възможност да бъдат активни и да движат телата си.

089 743 8588

Важно е да осъзнаем, че седенето всеки ден, не прави нищо за подобряване притока на кръв към бедрата или за да изглежда дупето ни по-оформено. Областите, които са предразположени към целулит, са известни с това, че вече са намалили притока си на кръв. Така че всичко, което можем да направим е да увеличим движението си, а с това и кръвообръщението.

Трябва да си поставяме постоянни цели и да се движим колкото се може повече всеки изминал ден!

Освен упражненията, диетата също е важно оръжие срещу появата на целулит!

Какво можем да си позволим да хапваме и какво не?

Най-важно е да знаем, че трябва да сведем до минимум простите въглехидрати, натрий (бяла готварска сол- вместо това избери едра морска необработена сол), алкохол и произведените мазнини в нашата диета.

Както вече знаем, въглехидратите са основен мотор на инсулина. Но не всички въглехидрати са лоши. Високо-фибрените въглехидрати от зеленчуци без нишесте (като зелени и цветни зеленчуци) произвеждат най-малко количество инсулин. Някои нишестени зеленчуци (като сладък картоф, тиква и грах) произвеждат малко повече инсулин, но високото им съдържание на фибри намалява този ефект. Фибрите, заедно с адекватен прием на вода, спомагат да поддържаме тялото си, което подобрява притока на кръв в долните крайници.

За да се борим равностойно с целулита е нужна диета!

Простите въглехидрати, или по друг начин казано, повечето десерти и бонбони, захарите, използвани в някои смеси за напитки след тренировка, и дори плодовите въглехидрати, се използват най-добре от тялото ни след упражнения, но трябва да бъдат сведени до минимум. След ефективна тренировъчна сесия мускулите ни използват инсулин, който се стимулира от прости въглехидрати за възстановяване на мускулната тъкан, вместо за съхранение на мазнини. По този начин, обикновените въглехидрати могат да имат своето участие в диетата ни, но трябва да се държат под строг контрол.

Храни с високо съдържание на натрий, често са пълни със сол, за да се предотврати развалянето им. Натрият причинява задържане на вода и може да изостри появата на целулит! Внимавай, също така, и за натрий в консервирани храни като супи и риба. Трябва да се насочваме към пресни, необработени храни, колкото е възможно по-често. Сосове, като соев сос и кетчуп, също могат да бъдат проблем, тъй като в повечето случаи имат високо съдържание на натрий и прости въглехидрати.

Другият проблем на целулита – кошмарът на всяка жена, това е алкохолът!

Той действа точно по същия начин като инсулина. Кара тялото ни да съхранява и създава мазнини, като не му позволява да ги използва за енергийна насоченост. Ако искаш да намалиш видимостта на целулит, то трябва да ограничиш или оставиш в миналото алкохола, до колкото е възможно! А мастните ти клетки ще намалеят драстично!

Да поговорим ли и за junk foods?

Ами, какво можем да кажем за junk foods и повечето пакетирани храни?! Ужасно проблематични са! Телата ни съхраняват тези некачествени мазнини, вместо да ги изгарят като енергия. Както можеш да предположиш, те се свързват с високо съдържание на проста захар. А това допълнително насърчава производството на инсулин.

Умираш ли за торта?! Няма никакъв проблем да си хапваш, но потърси или направи такава без наличието на трансмазнини и с минимални количества прости захари!

089 743 8588

Най-добрата диета за намаляване на появата на целулит – кошмарът на всяка жена, е тази, която съдържа следното:

  • Висококачествени протеини от пълноценна храна, които не обхващат консерванти, натрий или излишни захари. Тук са включени както животински, така и растителни източници на протеини.
  • Изобилие от цветни зеленчуци, бобови растения и сурови пълнозърнести храни, които осигуряват бавно усвояеми въглехидрати, фибри, антиоксиданти и B-витамини. Те, също така, доставят на тялото ни добри нива на калий, за балансиране на натрия в нашата диета.
  • Изобилни количества мазнини, особено тези с високо съдържание на ненаситени мазнини като авокадо, яйчни жълтъци, риба, рибено масло, както и маслини и зехтин, кокосово и какаово масло.

Има ли други начини за справяне с целулита?

Козметично студио HR Shine се грижи за външния вид на клиентите си! Специално за хора, които имат проблеми с целулита, ние предлагаме ексклузивните ни антицелулитни масажи, които намаляват вредните влияния и постигат невероятни цели!

Също така, Ви препоръчваме специалната стягаща терапия на Guinot за стегнати и едновременно с това релаксирани крака!

Целулит-кошмарът на всяка жена - антицелулитни масажи и Thalgo стягаща терапия за леки крака

Искаш да се пребориш с целулита и да постигнеш перфектен външен вид?! Е, на правилното място си! Ние ще се погрижим за постигането на перфектни резултати! Не забравяй да се грижиш за тялото си, а то ще ти се отблагодари!

Надяваме се, че успяхме да ти дадем интересна информация, над която да се позамислиш!

Целулит-кошмарът на всяка жена!

Започни да се движиш всеки ден и да се храниш с натурална храна! Този начин на живот ще окаже и други благоприятни ефекти върху организма ти, като например подобрено настроение, повишена енергия и намалена честота на боледуване. И това са все неща, над които си заслужава да се замислим и да ги оценим подобаващо!

Потърси информация и от треньори, които работят специално върху извайване на стегната фигура!

И не забравяй – ВСИЧКО във всяка сфера от живота ни зависи от нас и само ние самите можем да го подобрим!

Важно е да потърсим помощ от специалист, за да бъде промяната трайна, качестваена, по-бърза и по-лесна!

089 743 8588

Ето къде се намираме